כושר קרבי הוא המוכנות הפיזית והנפשית הדרושה לחיילים שרוצים לשרת בתפקידי לחימה. כושר קרבי דורש רמה גבוהה של סיבולת לב וריאה, מסת שריר, זריזות וקואורדינציה והוא הכרחי כדי שחיילים יוכלו לשאת משקלים כבדים, ללכת מרחקים ארוכים ולעמוד בכל הדרישות הפיזיות בזמן לחימה. אם אתם שוקלים להתקבל לתפקיד קרבי בשירות הצבאי שלכם, הכנה למיונים היא הכרחית כדי לעמוד ברף הגבוה. אז מה זה כושר קרבי, על מה תיבחנו ואיך מגיעים לרמה הנדרשת? הכול במאמר הבא.

איך להיכנס לכושר לכושר קרבי

תפקידי לחימה בצה"ל מחייבים רמות כושר גבוהות כדי להתמודד עם האתגרים השונים בהם חיילים נתקלים. לא לכל בני הנוער יש את הכושר הדרוש לתפקידים הקרביים וזה מחייב  תוכנית אימון כושר קרבי מובנה כהכנה. אם אתם שואפים להגיע לכושר קרבי, חשוב שתכירו בכך שזה לא תהליך פשוט. זו מטרה שדורשת תכנון מדוקדק בתוך מסגרת זמן מסוימת אבל בהחלט אפשרית. על מה חשוב לעבוד:

  • סיבולת לב ריאה: ריצה, שחייה ורכיבה על אופניים הם כולם תרגילים נהדרים לשיפור סיבולת לב וכלי דם. שאפו לעשות לפחות 30 דקות של אירובי בעצימות בינונית שלוש עד חמש פעמים בשבוע.
  • בנו מסת שריר: אימוני כוח עוזרים לבנות את השרירים הדרושים לכם כדי לשאת משאות כבדים ולבצע משימות תובעניות אחרות. התמקדו בתרגילים מורכבים הפועלים על מספר קבוצות שרירים בו זמנית כגון סקוואט, דדליפט ולחיצת ספסל. שאפו לעשות 2-3 אימוני כוח בשבוע.
  • התאמנו במגוון סביבות: צאו מחדר הכושר והמשיכו להתאמן גם בסביבות שונות. נסו להתאמן על חול, חצץ וגבעות. כדאי גם לשקול אימון עם משקולות כדי לדמות את משקל הציוד שיהיה עליכם.

משאבי כושר קרבי

בהתחשב בביקוש הגובר לאימוני כושר קרבי בקרב בני נוער, קיימים מספר דרכים להכנה יעילה:

  • קורסי אימון כושר קרבי: הירשמו לקורסים מיוחדים המציעים תכניות אימונים מובנות כהכנה לצו ראשון שמטרתן להכין אתכם למבחני מיון ומשימות צבאיות. בדרך כלל, קורסים כאלו מובלים על ידי מדריכים מנוסים.
  • קבוצות קהילתיות: חפשו קבוצות קהילתיות מקומיות, כמו "אחריי!" המתרכזות בשיפור הכושר הגופני לתפקידי לחימה.
  • הדרכה עצמית: אם אתם ממושמעים ומסוגלים לבצע פעילות גופנית באופן עקבי ועצמאי, יש שפע של תכנים ברשת כמו סרטונים של אימונים פיזיים ומדריכים כתובים שיכולים להנחות אתכם במהלך האימונים. עם זאת, חיוני להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הכושר כדי להבטיח שהאימונים מתאימים לדרישות הספציפיות שלכם.

מתי להתחיל אימון

הרבה בני נוער נוטים להאמין שיש להם מספיק זמן לפני הגיוס הצבאי שלהם וכתוצאה מכך מעכבים את ההכנות שלהם. חשוב להיות מודעים לכך שמיון לתפקידים צבאיים שונים מתחילים הרבה לפני הגיוס בפועל לצבא. בני נוער יכולים להתגייס מיד לאחר סיום כיתה י"ב או שנה לאחר מכן במקרים של התנדבות או שנת שירות. לכן, בהתחשב בכך שרוב מבחני המיון מתחילים במהלך כיתה י"א, מומלץ ליזום אימוני כושר קרבי כבר בכיתות י' וי"א. זכרו שכושר קרבי הוא תהליך ממושך שמצריך הכנה מוקדמת ועקבית.

 

קריטריונים למבחני כושר צבאיים

כדי להתקבל לתפקידי לחימה בצה"ל, עליכם לעמוד בקריטריונים ספציפיים של מבחני צה"ל:

  • חוזק בטן: גברים צריכים לבצע 200 כפיפות בטן, בעוד שנשים צריכות לבצע 140 כפיפות בטן.
  • חוזק ידיים (כיפוף שרירים): קריטריון זה חל אך ורק על מועמדים גברים, שחייבים לבצע 25 כפיפות ופשיטות מרפקים תוך כדי תלייה על מתח.
  • יכולת אירובית: הגברים המתמיינים צריכים לסיים ריצה של 5 ק"מ בקצב של 4-5 דקות לק"מ, בעוד נשים צריכות לסיים ריצה של 3 ק"מ בקצב של 6-7 דקות לק"מ.
  • יום סיור: מועמדים גברים השואפים לתפקידי לוחמה ביחידות ספציפיות יעברו "יום סיור" בו יבחנו יכולותיהם באירועים שונים, כולל ריצת 2000 מטר, ספרינטים, חפירת תעלות, נשיאת שקים, זחילה ועוד. בנוסף, על המועמדים למלא שאלונים אישיים ולעבור מבחנים קבוצתיים.

טיפים מרכזיים להצלחה

  • אימוני שטח: התכוננו בתנאי חוץ מכיוון שרב האימונים הצבאיים מתקיימים בחוץ. התרגלו לרוץ על חול ולכלוך ותנאים קשים.
  • התחלה מוקדמת: התחילו להתאמן מוקדם מכיוון שהשגת שיא הכושר דורשת זמן ותלויה ברמת הכושר הראשוניות שלכם ובגורמים בריאותיים שונים.
  • אימונים מגוונים: אל תגבילו את עצמכם לאימון ספציפי. פעילות גופנית מגיעה בצורות שונות, מריצה ואימוני כוח ועד ספורט, יוגה ופילטיס. כולם תורמים לשיפור הכושר והמוכנות.
  • הקשיבו לגוף שלכם: התייעצו תמיד עם אנשי מקצוע לפני תחילת תכנית האימונים. העריכו באופן קבוע את מצבכם הרפואי ואם אתם חווים כאב במהלך האימון, הפסיקו וגשו להיבדק. חשוב להבין שלא כל אחד יכול להגיע לכושר קרבי בתוך מסגרת זמן קבועה ולפעמים נדרשות התאמות בתוכנית האימונים כדי למנוע פציעות עתידיות.
  • פעולות משלימות: זכור שכושר קרבי כולל יותר גם הקפדה על מצב פיזי טוב – הקפידו על שתיה לפי ההמלצות, שמרו על תזונה מאוזנת ושלבו מתיחות בשגרה.

לסיכום

ההתחייבות שלכם להשיג כושר קרבי ולהתמודד עם המבחנים הגופניים המאומצים היא החלטה אמיצה כיוון שנדרשת מידה רבה של נחישות ומאמץ. בין אם אתם עומדים להתחיל בתהליך או שכבר התחלתם, ודאו שאתם לא מתחילים להתאמן לפני שהתייעצתם עם גורם מקצועי על ההתאמה של התוכנית למצב הכושר הנוכחי שלכם ולמצבכם הרפואי. תמכו בעצמכם בעזרת המשאבים הקיימים כגון קבוצות קהילתיות או תוכניות אימונים מובנות וזכרו שהכנה לכושר קרבי לא קורית רק בזמן האימון –  כל אורח החיים שלכם צריך להשתנות כדי לעמוד ביעד שהצבתם, החל משתייה, תזונה ושינה נכונה. עקבו אחרי העצות במאמר והובילו את עצמכם להצלחה.